Vad är EU?

Europeiska Unionen är en union som innebär ett ekonomiskt och politiskt samarbete mellan för tillfället 27 europeiska länder.

EU har skapat en gemensam europeisk marknad där människor, varor, tjänster och kapital kan röra sig fritt mellan medlemsländerna.  EUs första tanke var att skapa ett ekonomiskt samarbete och därmed minska konflikter länder emellan. 

Det började som enbart en ekonomisk union men har utvecklats till även i andra områden så som miljöpolitik och utbildning. Idag så arbetar också EU för mänskliga rättigheter och demokrati i länderna. Unionen har också byggt upp fred, stabilitet och välstånd inom medlemsländerna. Förutom att skapa en bättre välfärd för medlemsländerna jobbar man också för att hjälpa de länder som står utanför unionen. För att bli medlem i EU krävs att man uppnår vissa krav. När ett nytt land vill gå med i EU måste en ansökan skickas in till ministerrådet, som skickas vidare till Europeiska Kommissionen som får bedöma om det aktuella landet uppfyller villkoren för medlemsskapet. 

Dessa krav som ska uppfyllas är (tagna från EU:s officiella webbsida www.europa.eu) : 

  • stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter. Detta brukar kallas det politiska kriteriet.
  • en fungerande marknadsekonomi med förmåga att hantera konkurrenstrycket och marknadskrafterna inom unionen. Detta brukar kallas det ekonomiska kriteriet.
  • förmåga att ta på sig de skyldigheter som följer av medlemskapet inklusive en anslutning till målen med den politiska, ekonomiska och monetära unionen.   
                                                                                                                                                                                                                                                                    
     Källa: http://europa.eu/about-eu/basic-information/index_sv.htm
    Europa.eu Hämtad 2011-12-28                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                            Källa: http://europa.eu/about-eu/basic-information/index_sv.htm Källa: http://europa.eu/about-eu/basic-information/index_sv.htm